Internet

Uvođenje interneta u Republici Hrvatskoj službeno je započelo 1991. godine. Bio je to početak rada Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, prvog pružatelja internet usluga (Internet Service Provider - ISP) kod nas.

Ustanova CARNet je osnovana uredbom Vlade Republike Hrvatske 1995. godine. Osnutkom iste stekli su se svi preduvjeti za nastavak aktivnosti započete 1991. godine projektom Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Sljedećih nekoliko godina CARNet je bio jedini pružatelj internet usluga u Republici Hrvatskoj. U studenome 1992. godine uspostavljena je prva međunarodna komunikacijska veza koja je CARNetova računala u Zagrebu povezala s Austrijom. Time je Republika Hrvatska povezana na internet.
Na tržištu pristupa internetu sve se više koristi širokopojasni pristup internetu koji zbog praktičnosti većih brzina prijenosa i paketa s neograničenim internet prometom polako zamjenjuje uskopojasni pristup internetu (dial-up pristup).

U cilju razvoja širokopojasnog pristupa, u rujnu 2006. godine, Vlada Republike Hrvatske je donijela Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj do 2008. godine kojoj je glavni strateški cilj povećanje broja korisnika širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj kao temeljne infrastrukture za izgradnju informacijskog društva i gospodarstva utemeljenog na znanju interneta.

Popis davatelja usluga pristupa internetu (ISP) možete naći u našoj rubrici ovdje.
 ispiši stranicu