Pogled u budućnost

HAKOM je u 2010. pokrenuo multidisciplinarni istraživački projekt „Pogled u budućnost“ u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Elektrotehničkim fakultetom u Osijeku i Ekonomskim fakultetom u Zagrebu te predstavnicima industrije Ericsson Nikola Tesla i Nokia Siemens Networks. HAKOM je na sudjelovanje u projektu pozvao i sve ostale mjerodavne i zainteresirane sudionike tržišta elektroničkih komunikacija (operatore, proizvođače i ostale sudionike na tržištu) nastojeći na taj način kreirati hrvatski forum elektroničkih komunikacija.

Projekt treba pripremiti sudionike tržišta elektroničkih komunikacija, među njima i HAKOM, na tehnološke, zakonodavne i logističke izazove koji ovo tržište čekaju u bližoj budućnosti. Pokretanjem multidisciplinarnog istraživačkog projekta „Pogled u budućnost“ HAKOM se svrstao u vodeće zemlje u regiji, ali i među prvima u Europi je uspio okupiti industriju, znanost i zakonodavstvo u jedan projekt od šireg društvenog značenja.

Projekt „Pogled u budućnost“ istražuje teme vezane uz regulaciju tržišta u nadolazećim godinama. Projekt se sastoji od općih i specifičnih tema pri čemu su dominantne teme projekta budući razvoj tehnologije, nova regulatorna pitanja koja otvara nova tehnologija, njihov utjecaj na razvoj tržišta elektroničkih komunikacija te ekonomski i pravni aspekti proaktivne, neutralne i transparentne regulacije tržišta, poticajne mjere za investicije i inovacije te pravedne uvjete tržišnog natjecanja. U svakoj godini se dodaju teme na koje će se projekt posebno fokusirati. Za svaku temu formiraju se mješoviti parovi ili timovi sastavljeni od predstavnika HAKOM i akademske zajednice.
 
Rezultati projekta objavljuju se na internetskim stranicama HAKOM-a i dostupni su svim zainteresiranim sudionicima tržišta elektroničkih komunikacija. Rezultati se svake godine predstavljaju i u sklopu posebnih sesija unutar programa međunarodnih konferencije o telekomunikacijama.

 
Izvješće projekta za 2017 (pdf)
Izvješće projekta za 2016 (pdf)
Izvješće projekta za 2015 (pdf)
Izvješće projekta za 2014 (pdf)
Izvješće projekta za 2013 (pdf)
Izvješće projekta za 2012 (pdf)
Izvješće projekta za 2011 (pdf)
Izvješće projekta za 2010 (pdf)
Boadband Ecosystem for Rural Areas in the Republic of Croatia (pdf)
Croatian approach to Digital Dividend (pdf)
Towards Assessment of IPv6 Readiness, Deployment and Transition Plans in Croatia (pdf)
Findings of the Public Consultation on Network Neutrality in Croatia (pdf)
Overview of Looking to the Future project (pdf)
Next Generation Network and Regulatory Challenges (pdf)
Next Generation Access and Investment Issues (pdf)
Electronic Communications in Croatia: Some Opportunities and Challenges (pdf)



 

 

 ispiši stranicu